Inspiratie

TIP: Via onze online pagina’s delen we regelmatig ontwikkelingen en nieuwe spelideeën. 

 

Spelen gaat vaak vanzelf, maar niet altijd….

“Ga maar even spelen”, wordt vaak gezegd tegen kinderen. Voor het ene kind een fijne boodschap, tijd om zelf in te vullen en je eigen ding te doen. Voor een ander kind kan dit een moeilijke boodschap zijn. “Wat moet ik doen?”, “Waarmee moet ik spelen?” en “Waar dan?”. 

Kinderen inspireren kan een manier zijn om het kind te helpen makkelijker tot spel te komen. Net zoals wij volwassenen, soms ook geïnspireerd willen worden. Laat hetgeen dat je aanbied inspireren, en geen doel op zich zijn. Zodat het spel van kind alle ruimte krijgt om zijn of haar eigen spel te vormen. Veel speelplezier! 

 

ONTDEK MATERIALEN!

Ontdek materialen vanuit je zintuigen en laat de, vaak gecreëerde doelen, volledig los. Waarvan zijn we gemaakt? Wat zijn hun eigenschappen? Blijft het staan of valt het om? Doe net alsof je het materiaal niet kent, en ontdek (samen met de kinderen) het materiaal opnieuw. 

Bijvoorbeeld: een pan. Het veelal gecreëerde doel is dat het een voorwerp is om mee te koken. Maar wat zou je er allemaal mee kunnen? 

Inderdaad, je kunt er iets mee warm maken. Maar ook gebruiken als trommel, magneetbord, hoofddeksel, basis van een huis, een verkeerspion en zoveel meer! 

pan
Wat zou je ermee kunnen doen?

Inspiratie video’s

Video’s kunnen veel spelinspiraties geven. 

Hieronder een aantal voorbeelden die ook gebruikt mogen worden op het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, bij de gastouder of op school. Laat je vooral inspireren! 

 

Video afspelen